сряда, 21 януари 2015 г.

10 причини да посетиш Малта през 2015 



Какво по-голямо щастие от това да пътуваш? Да откриваш нови култури, да дегустираш непознати храни и напитки, да виждаш красиви места. Да събираш приказни картини в главата си от невероятните пейзажи, разкриващи се пред теб. 

Ние много обичаме да пътуваме! И сме си обещали през тази година да посетим поне 3 непознати страни. Първа в списъка ни е Малта и нямаме търпение да дойде май месец, за да видим тази прекрасна страна не само на снимки в интернет пространството, а и на живо. Ето и защо... 



Република Малта е южно европейска страна, която се откроява силно от всички останали. Разположена на архипелаг в Средиземно море, включващ седем острова, тя има да предложи толкова невероятни места, които я правят мечтана луксозна дестинация за много хора. Подготвили сме ви 10 причини, заради които си струва да посетите тази невероятна страна, без значение дали сте влюбена двойка, семейство или весела група. 

1. Култура и наследство
Историята на Малта съществува повече от 7000 години и това може да стане ясно от красивата ѝ архитектура, включително шедьовъра от 16ти век - Дворецът на Великия Магистър, намиращ се във Валета, столицата на Малта. Това е доминиращата сграда на Дворцовия площад, приютяваща управниците на Малта от дълги години. Когато парламента не заседава, можете да разгледате двореца напълно безплатно. 



Не бива да пропускате и Музеят на изящните изкуства, датиращ от около 1570 година насам. В него можете да се насладите на произведения на изкуството от Ранния Ренесанс до наши дни. Вход - 5 евро (намаления за деца, студенти и пенсионери)



2. Вижте "звездите" в Малта 
През последните години, Малта се е превърнала в "Средиземноморския малък Холивуд", както бе наречена от Лондон Таймс. Привлечени от красотата ѝ, там все по-често се снимат филми и сериали. Дали заради това, дали заради чара на средиземноморската страна, Малта все по-често е предпочитана дестинация за почивките на холивудските звезди. Именно затова не може да се нарече "късмет" да попаднеш на някои от тях. 



3. Spa and wellness 
Тези от вас, които си мечтаят за луксозна SPA почивка и изпитват огромното желание да релаксират и да се отърсят от ежедневния стрес, могат да изберат от повече от 50 spa and wellness обекта из цяла Малта. Благодарение на прекрасния средиземноморски климат, без значение дали лежейки на плажа или да изследвайки красивите земи на острова, вашето време там ще се превърне в прекрасна незабравима почивка. 



4. Семейна почивка 
Това е най-доброто мястото за семейна почивка. Невероятния климат предразполага малки и големи за игри навън, прекрасните плажове и безопасната природа, която ви заобикаля са пълни с интересни предложения за забавление на цялото семейство. Луксозните хотелски комплекси предлагат изобилиe от удобства, включващи детски кътове, където можете да оставите децата си да се забавляват, докато вие се наслаждавате на почивката си. Приключенските екскурзии предлагат на малки и големи възможността да бъдат част от реалистични възстановки от миналото с рицари в блестящи доспехи, благородници и дами. Както и множество тематични паркове и плажове с купища забавни дейности, подходящи за всякакви възрасти. 


5. Кухня 
Малтийската кухня е смесица от няколко цивилизации, които за завземали островите през годините. Благодарение на това, там можете да опитате различни вкусни рибни и месни ястия, сервирани в локалните ресторанти, пръснати из цялата страна. Насладете се на местните ястия, както и на разнообразната интернационална кухня, пиейки от любимото си вино в някой крайбрежен ресторант. Какво по-прекрасно? 






Не пропускайте да опитате така наречените "Pastizzi", които са известни също като малтийски чийзкейк. Това са сладки бутер банички, пълни със сирене Рикота. Те са перфектни както за закуска, така и за следобедно похапване заедно с горчивото кафе. В ресторантите и кафетата можете да откриете различни техни вариации на пълнежа. 


6. Нощен живот и забавления
Постоянно в Малта се случва нещо интересно, включително множество събития, като например различни музикални и културни фестивали през годината. Но, ако никое от тях не е по времето, когато вие сте там, все пак има множество големи нощни клубове, чудесни ресторанти и винени барове, както и казина, театри и кина, предлагащи широка гама от забавления. 


7. Пазаруване
Скъпи дами, пристрастени към пазаруването (споделяме една и съща страст), Малта е мястото, от което можете да си купите нещо различно за дома. Различните градове предлагат големи магазини за продажба на луксозни, висок клас модни облекла, местни сувенири, купища произведения на изкуството както от известни автори, така и от даровити улични художници и занаятчии. 

Най-много магазини има във Валета и Слима, повечето от тях са с работно време: 10.00 - 13.00, 16.00 - 20.00. В Сейт Джулиънс се намира най-големият шопинг център на острова - Bay Street complex. 



8. Спортни дейности
Малта предлага разнообразни начини да релаксираш чрез спорт, включително и отлични голф игрища, басейни, тенис и скуош кортове, конна езда. Има пълна гама от водни спортове, сред които най-предпочитани са гмуркането, уиндсърфинга, ветроходство и водни ски. 



9. Приключения сред природата
Малта се прославя също така и с прекрасната си природа. Има толкова много места сред природата, които можете да посетите. Насладете се на историческите места, включително величествените замъци, дворци и храмове или просто се любувайте на голямото разнообразие от красиви растения и диви цветя. Ако сте фен на скалното катерене или планинско колоездене, Малта е вашето място за релакс. 


10. Морски екскурзии
Било то круиз, обиколка с местна цветна лодка или разходка с луксозна яхта. Излежавайки се на палубата пред  разкриващият се приказен пейзаж,  а защо не и риболов... за всеки вкус по нещо. Каквото и да изберете, водите на Малта приютяват стотици души на ден. 


Е, резервирахте ли вече хотел? С всичкото това разнообразие събрано на такава малка площ, е трудно да се намери по-привлекателно място за нас от Малта. Затова е първото място, което ще посетим през 2015. Нямаме търпение!

Ще се радваме тези от вас, които са били там, да споделите с нас преживяванията и спомените си от Малта, както и да ни дадете ценен за нас съвет, които сме пропуснали да проучим.


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ:

  • Входен режим: лична карта или паспорт, с валидност 6 месеца след датата на връщане
  • Местно време: 1 час назад от времето в България 
  • Валута: евро 
  • Телефонен код: 00356
  • Телефон за спешни случаи: 112
  • Елекричество: 230 V, 50 hertz; необходимо е използване на адаптер 
  • Климат: месец октомври: средни температури - межди 20-25 градуса
  • Препоръчва се: консумация на бутилирана вода
  • Транспорт: Трафикът в Малта е с ляво движение, подобно на това във Великобритания. Обществения транспорт е добре организиран. С него лесно можете да се придвижвате между курортите. Действащите автобуси на градския транспорт са едни от символите на Малта. Реставрирани от времето на Англичаните, те са с уникална визия - жълти, оранжеви или червени, със звънец, който дърпате, ако искате шофьора да ви спре на следващата спирка. Билетите се закупуват от автобуса.  
  • Алкохол и пушене: В Малта можете да закупите алкохол, ако сте навършили 17 години, а цигари, ако сте на минимум 18. Забранено е пиенето на алкохол по улиците и пушенето на затворени помещения. 
  • Здраве: Аптеките работят обикновенно от 9.00 до 13.00 и от 16.00 до 19.00 часа, а в неделя поемат дежурства от 9.00 до 12.30. Аптеката е отворена ежедневно, включително неделя и на национални празници. Нейното работно време е от 9.00 до 17.00. Така, че нашият съвет е да се запасите с най-необходимите лекарства. 

















Няма коментари:

Публикуване на коментар