понеделник, 2 февруари 2015 г.

Картофени рози

В събота имах много важни гости - две скъпи мои приятелки от детството ми, с които не се бяхме виждали от около седем години. Когато бяхме трети клас, заминаха да живеят в Америка с родителите си и от тогава сме се виждали едва два пъти, когато са си идвали за няколко месеца през лятната ваканция. И ако тогава бяхме тинейджърки и се чудехме на коя дискотека по-напред да отидем и каква да бъде темата на следващия ни домашен купон в техния апартамент, то сега вече сме по-пораснали (а не остарели), по-отговорни и по-здраво стъпили на земята. Затова предпочетохме да се съберем на вкусни домашни гозби, червено вино и сладки шест часови приказки (не че не завършихме в дискотека, в която обръщахме шотове до 6 часа сутринта, но това е друга тема).  

Та... много исках да се постарая за специалната вечеря. Да им демонстрирам кулинарните си умения, които придобих с годините (като се сетя как съм ги карала да преписваме рецепти на силаа.. трябваше да им докажа, че си е струвало). Менюто за вечерта включваше - моя вариант на салата "Цезар", домати с Моцарела и босилек, рулца от гриловани тиквички с плънка от сирене и сьомга, свински пържоли на скара поднесени с картофените рози, които ще ви представя днес. 
Попаднах на тази рецепта на скоро и си обещах да я направя за някой специален повод, защото се влюбих в начина, по които бяха представени любимите ми картофи. А какъв по добър повод от среща със скъпи приятелки? 

Ниво на трудност: лесно
Порции: 16

Продукти:
малко повече от 2 кг. картофи
1 яйце
8 жълтъка
240 гр. пълномаслена сметана 
краве масло
сол (зависи от вкуса ви)
черен пипер
1/4 чаена лъжичка индийско орехче

Приготовление:

1. Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода. След като са готови ги намачкайте в купа и ги оставете да изстинат. 




2. Към изстиналите смачкани картофи добавете размекнатото масло, 3/4 чаша сметана и жълтъците, които са една от най-важните съставки за картофените рози. 


3. Разбъркайте добре и добавете сол на вкус, няколко щедри щипки черен пипер и настържете малко Индийско орехче. Разбъркайте с пластмасова шпатула докато всички съставки са перфектно смесени. Опитайте сместа, ако има нужда от повече подправки, доовкусете допълнително. 



4. Сложете хартия за печене върху тавата, която ще ползвате. Сложете накрайник звезда на шприца за сладкиши и изсипете от сместа в торбичката му. След което започнете да изстисквате със спираловидни движения, бавно и внимателно върху хартията за печене, като се опитвате картофената смес да наподобява розички. 





5. След като сте готови с формата на розичките, ги поставете в хладилника, без да ги покривате за около час. 

6. Извадете картофите от хладилника. Разбъркайте в купичка останалата част от сметана и едно яйце. Леко и внимателно намажете розите със сместа. 



7. Сложете картофите в предварително загрята фурна и печете за около 20 минути или докато не придобият златист цвят по края ръбовете. Внимавайте да не прекалите с изпичането. 














Няма коментари:

Публикуване на коментар