сряда, 28 януари 2015 г.

Как да аранжираме правилно плато със сирена и плодове 

Изключителна педантична съм с всичко, с което се захвана. Много държа на детайлите, малките акценти и неповторимостта на това, с което се занимавам. Без значение дали говорим за поредната вечеря, подготвена за близките ми хора, за облеклото ми или почистването на къщата, аз винаги давам максимума от себе си. Педантичността ми, съчетана с максимализма ми ме правят ужасно досадна. Едно нещо може да се направи 10 пъти докато не стане перфектното. А може и повече... (историята помни много подобни примери)! 

Затова и държа да се представям винаги на ниво когато имам гости. Държа всичко да е елегантно, подредено правилно и по етикет, естествено с капчица нестандартен детайл, който да отличава представянето ми от всяко едно друго. 

Както вече неведнъж ви споменахме, обожаваме да пием вино! А какво най-много подхожда на виното? Дааа, познахте! Хубавото сирене. Без значение дали е типичното наше уникално българско сирене, или изтънчените френски-испански-италиански сирена, много обичам да съчетавам силния аромат на виното с вкуса на което и да е от тях. Затова и обожавам да подреждам плата със сирена! Това е задължителен елемент от моята трапеза. Аранжирам ги "по учебник". но винаги добавям нещо и от себе си в украсата. И крайният ефект е невероятен - пред теб стои малко платно със шедьовър. 


Днес съм решила да ви "предам" кратък урок за правилното аранжиране на платото от сирене, плодове и ядки. Същото това, което по баровете и ресторантите ще ви струва цяло състояние.

Следвайте стъпка по стъпка напътствията ми и ви гарантирам, че ще се представите отлично независимо дали в очите на любимия човек или пред цяла банда приятели.  


 Аранжиране на плато в 5 лесни стъпки:

1. Изберете в какво ще подреждате храната. Може да използвате дървена дъска, голяма чиния, поднос за храна или специалните плата, които се продават по магазините. Единственото условие, с което трябва да се съобразите, е че платото, на което ще подреждаме сирената трябва да е плоско, за да избегнем усещането, че храната се смъква към дъното на подноса. 

 2. Нарежете избраните сирена. Хубаво е с платото ви да има поне 2 или 3 вида сирене, за да е интересно, разнообразно и задоволително за всеки вкус. Най-добрия избор, който можете да направите е да изберете един вид меко сирене, един твърдо и едно пикантно. (обещавам да напиша отделна статия за видовете сирена). 

Внимавайте с рязането на сирената! Особено с меките сирена, за да не ги смачкате. Сиренето трябва така да бъде нарязано, че всяко едно парченце да има и коричка, и сърцевина. Ваше решение е дали да бъде нарязано на филийки или на кубчета, както повече ви харесва. 

3. По правило сирената се подреждат по посока на часовниковата стрелка - от най-нежните към най-пикантните. Друга подредба, която е допустима е от най-меките към най-твърдите. Подредбата се прави по този начин, защото дегустирането на сирената трябва да започне от най-финото към най-пикантното, в противен случай след консумация на силно ароматно сирене, няма да усетите вкуса на по-нежното.
Хубаво е мястото, където кръгът се затваря, да се украси със стрък прясна мента или парченца плодове. 
4. Към платото е време да добавите и плодове за цвят и вкус. Подберете любимите си сезонни плодове, като се съобразите на кой вид сирене, кой плод подхожда. Сините сирена си подхождат с грозде, твърдите сирена си подхождат с киви, ананас и вишни, а към сирената с корички от плесен се сервират круши.
В центъра на платото поставете голям грозд, за придаване на височина. Докато цветните ананас, круши и пъпеш придават свежест на аранжировката. 

5. Последната стъпка е да запълним празните пространства в платото ни, като добавим крекери, солени бисквити за сирене или резенчета хляб. Също така в малка сосиера можете да сложите сладко от боровинки или мед, ако на платото ви има меко сирене. Не забравяйте да добавите и малък асортимент от ядки (най-добрия избор е орехи), сушени плодове, стафиди или фурми. 
Аз ви препоръчвам да добавите къдрава маруля, магданоз и други пресни зелени билки, за още по-голям контраст. 

Воала! И вашето плато е готово! Време е да изненадате близките си с тази прекрасна аранжировка придружена с бутилка изкусно вино! Наздраве!














1 коментар:

  1. Ей така ще си подредя трапезата с десерта. Сирена, плодове, ядки... Вкусно и полезно.

    ОтговорИзтриване