понеделник, 26 януари 2015 г.

Защо гласа ти е толкова секси сутринта? 

Събуждате се сутрин, ставате от леглото, отваряте уста, за да поздравите с "добро утро" любимите хора и гласа ви звучи тотално различно. Изведнъж той е станал по-дълбок и присипнал от обикновено? А много от хората, включително и ние, го харесваме много повече от нормалния ни глас. На какво обаче се дължи това явление? 

"Има много причини поради, които гласа ви може да звучи различно сутрин" казва Майкъл Питман, директор на ларингологията в The New York Eye. Когато се събудиш, цялото ти тяло е схванато, защото не се е движило от часове. Това важи и за гласните ти струни. Помните ли от детските години, как слагахме листо на дланита си, свити в юмрук и го удряхме с другата ръка, за да издаде звук? Вашите гласни струни работят по същия начин - те вибрират, когато белите дробове изтласкват въздух през тях, а резултата от това е гласа, който чувате. 


"Когато се събудите, вашите гласни гънки трябва да се затоплят, точно както останалата част от вас" казва Питман. "Всеки лекоатлет, преди да започне сутришната си тренировка, първо се разтяга и след това, започва да тича бавно, за да раздвижи кръвта в тялото си. Същото е и с твоя глас. Професионалистите в музикалния бранш, винаги правят специфични упражнения за разпяване именно, за да загреят гласните си струни и да се отърват от този присипнал, по-различен глас. 

Ефекта от "сутрeшния глас" може да се изостри, ако сте прекалили с използването му предната вечер, докато сте били на концерт или дискотека. Другата причина е прекомерното количество алкохол, който дехидратира. Резултата от него е същия. 

Има и една лоша причина, която може да променя сутрин гласа ви. И въпреки, че се стараем да пишем само за положителните неща в живота, сме на мнение, че доброто здраве е основополагащо един човек да се чувства щастлив, затова няма как да я пропуснем:Странният ти глас сутрин може да се дължи на отделянето на киселина от организма ти. "Някои хора отделят киселина през деня, а други нощем, особено когато са в легнало положение." добавя Питман. 

Затова, колкото и да харесвате звука на сутрешния си глас, ако той не се променя бързо, посетете своя лекар. "Много от дълбоките дрезгави гласове, които харесваме, са продукт на нездравословни гласни струни, които може да се дължат на тютюнопушенето или други причини, които могат да доведат до здравословни промени." Дори и никога да не сте пушили, ако този ефект на гласа ви се застоява, е препоръчително да отидете на лекар. "Ако забележите, че различният ви глас се задържа повече от 2-3 седмици е нужно да отиде на специалист в сферата на уши - нос - гърло. Той ще направи нужните изследвания и ще ви окаже нужната помощ." завършва Питман. 

Здравето е най-важно, не го забравяйте! Затова, ако имате и малко смущения, не отлагайте срещата със специалист. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар