понеделник, 2 февруари 2015 г.

5 неща, които ти пречат да бъдеш щастлив



Във всеки един от нас живее едно малко и много сърдито човече, което ни нашепва разни мисли, за да ни попречи да се насладим на даден момент или просто да бъдем щастливи. Опитваме се да го игнорираме, но някак си не успяваме и то ни завладява и побърква малко по малко. Е, време е да сложим край! Върви си, проклетнико! Ние заслужаваме да сме щастливи и следващите редове ще го докажат. Имаме силни аргументи срещу най-често срещаните мисли, които ни навява гласчето, ето ги и тях:

1. Какво хората мислят/говорят за теб

Ако все още те вълнува какво хората мислят или говорят за теб е крайно време да СПРЕШ!И то веднага! Приеми нещата спокойно и най-вече разбери, че няма как да се харесаш и угодиш на всички. Дори да си красив, успял и позитивен човек, винаги ще се намери някой, който да не харесва това у теб, от завист или просто от негативизма си. Затова се наслади на всеки твой успех и прекрасен ден, без да мислиш за тези, които са готови с една дума да го разрушат. Най-добре ги игнорирай. Истината е, че ако се стараеш да се харесаш и угаждаш на всички, означава да пренебрегваш собствените си чувства и желания и това само би те направило един много нещастен човек. А не това е целта, нали?


Но е лошо,ако: Трябва сериозно да се замислиш за хората, които се опитват да разрушат твоето щастие, помрачават всеки страхотен момент и не се радват искрено за успехите ти. Ако те са сред твоите най-близки приятели може би е време за равносметка.


2. Какво се случва с бившия/бившата ти

Бившото ти гадже си има нова половинка? Разхубавява се с всеки ден? Пътува на страхотни места? Това, което трябва да направиш е да си кажеш "Какво от това?!" Не, наистина трябва да го направиш, не само да клатиш одобрително глава. Не забравяй, че има причина този човек да е минал в графата "бивши" и то сериозна, такава която те е лишавала от щастието, което заслужаваш. Единственото здравословно обяснение да продължаваш да го/я следиш в Интернет пространството е от чисто любопитство. Но няма ли да е по-добре да вложиш това време в неща, които те правят истински щастлив. Съществува една мисъл " Не можеш да започнеш нова глава в живота си, ако не спираш да препрочиташ последната."! Затова затвори Фейсбук и излез навън с приятели, може би те чака нещо много по-вълнуващо.

Но е лошо, ако: Не е добре, ако информацията за бившото ти гадже те разстройва истински и пречи на евентуална нова връзка. Ако все пак имаш още чувства към този човек, трябва да поговориш с него. Все пак целта е да сме щастливи и една недобре обмислена раздяла може да ни попречи.



3. Какво е времето навън

Според изследване на университета "Хумболт" в Берлин, лошото време наистина може да развали настроението ти, но не е задължително. Принципът е следния: вероятно сте чували фразата "Някои хора усещат дъжда, други само се мокрят", т.е ако по принцип си оптимист лошото време не може да ти попречи по никакъв начин,  но ако си кисел по природа или имаш кофти ден, то тогава неблагоприятните метереологични условия само ще направят нещата по-зле. Но не го позволявай за нищо на света! Ето няколко съвета: през месеците на пролетта и есента дъждовете са винаги неочаквани, затова си вземи чадър- за всеки случай и да няма как капчиците да те изненадат или да развалят денят ти; какво по-подходящо време от един мрачен ден, за да добавиш към облеклото слънчев аксесоар- ще накара всички около теб да се усмихнат; и какво от това, че навън вали- няма по-хубаво нещо от това да се прибереш вкъщи на топло и сигурно. Така че, в никакъв случай не позволявай на лошото време да влияе на доброто ти настроение.

Но е лошо, ако: Внимавай с рязката смяна на температурите и винаги проверявай времето навън преди да излезеш; ако си се намокрил бързо намери начин да се подсушиш и стоплиш. Една настинка наистина може да попречи на доброто ти настроение!



4. Каква е възрастта ти

"О, не! Скоро имам рожден ден, как може да ставам на толкова много години?!". Изпадали ли сте в тази ситуация? Ако да, не го позволявайте повече. Възрастта е само цифри, които са важни да за правителството, статистическите данни или за да попълните някакви документи. Но нищо повече! Тези цифри много често не отразяват истинската ни възраст. Когато наближи рождения ти ден спретни страхотно парти с най-любимите ти хора и отпразнувай една година, в която си постигнал много, научил си ценни уроци, забавлявал си се и предстои същото занапред! А и ако подаръците не са щастие, не знаем кое ?! Поеми дълбоко дъх и духни всички свещи на тортата. 
Много по-важно е кой си, какво можеш и как караш хората около теб да се чувстват, а това определено не се измерва в цифри, още по-малко в години. И е вярно, че човек е на толкова, на колкото се чувства, ние сме максимум на 18-19! 

Но е лошо, ако: Не трябва да оправдаваш държание на възрастни хора, с това, че те се чувстват тийнейджъри. Същото важи и за теб! Честността, отговорността и уважението не зависят от възрастта, а от възпитанието и морала на човека. Не толерирай лошо отношение! Също така не се сравнявай с успехите или неуспехите на твои връстници- това, че твой приятел вече заема ръководна позиция на работа не трябва да те демотивира, нито пък че твой съученик все още не е постигнал нищо съществено в живота си, да те мотивира. Всеки има предначертан житейски път и никога пътеките не са едни и същи!


5. Спри да чакаш

НЕ ЧАКАЙ
Петък
Лятото
Някой
Да се влюбиш
Да живееш!
Щастието се постига, когато спреш да го очакваш и се възползваш максимално от настоящия момент.










Няма коментари:

Публикуване на коментар